Przejdź do treści
pl en

Korzyści z suplementacji bakterii kwasy mlekowego

Co to są probiotyki?

image
image
  • Probiotyki to żywe mikroorganizmy o korzystnym wpływie na równowagę mikroflory jelitowej organizmu żywiciela.
  • Podawane w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści gospodarzowi.1
  • Mogą pomóc w zapobieganiu działaniu szkodliwych bakterii na organizm.
  • Wspomagają układ odpornościowy.
  • Pomagają w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej.

Historia probiotyków

image
image

W 1906 roku Henry Tessler, francuski pediatra, odkrył Bifidobacterium w jelicie dziecka karmionego piersią. Zauważył, że niemowlęta z Bifidobacterium w jelitach miały rzadsze epizody biegunki. W 1907 r. Naukowiec Elie Metchnikoff z Instytutu Pasteura w Paryżu zaproponował zastosowanie probiotyków w celu uzyskania korzyści zdrowotnych. Uważał, że zaawansowany wiek ludności wiejskiej w Bułgarii był związany ze stosowaniem sfermentowanego napoju mlecznego zawierającego bakterie probiotyczne - Lactobacilus. Rodziny Lactobacilus i Bifidobacterium zwykle znajdują się w ludzkim jelicie i nie są zakaźne ani toksyczne.

Szczep Lactobacillus acidophilus ma wiele korzystnych właściwości, z których najważniejsze są: 2

  • zdolność przylegania do nabłonka jelitowego
  • pomoc w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej
  • wsparcie dla układu odpornościowego
  • Szczepy z rodziny Bifidobacterium są dominującymi gatunkami normalnej flory jelitowej, występując u ponad 95% populacji.
  • Dla organizmu gospodarza najważniejszymi „dobrymi bakteriami” są bakterie z rodziny Bifidobacterium i Lactobacillus. 3
  • Bakterie z rodziny Bifidobacterium wytwarzają środki przeciwdrobnoustrojowe, które działają na bakterie chorobotwórcze.4

Produkty marki Lacidar zawierają szczepy zarówno z rodziny Lactobacilus, jak i Bifidobacterium.

Co warto wziąć pod uwagę, wybierając preparat probiotyczny?

pro
pro-mobile
  • Czy występuje naturalnie w jelicie człowieka.
  • Czy cechuje dany szczep wysoka przeżywalność w środowisku przewodu pokarmowego.
  • Czy posiada zdolność zasiedlania jelit.
  • Czy nie jest chorobotwórczy ani szkodliwy.
  • Czy korzystnie oddziałuje na zdrowie gospodarza.

Preparaty marki Lacidar spełniają wszystkie te warunki.

1. World Health Organization

2. For detailed references, see Salminen et al. (1998)

3. Gibson et all, J. Nutr. 125: 1401–1412

4. Gibsonet all, J. Appl. Bacteriol. 77: 412–420